Expertomdöme om samtalen Ryssland - USA - NATO : "..som när en psykolog ger en patient möjlighet att tala ut"
Denna vecka har samtal, eller överläggningar, förts
1) mellan en amerikansk delegation och en rysk delegation i Geneve i måndags.
2) Mellan NATO och Ryssland i Bryssel. i onsdags.
Och under gårdagen fördes samtal
3) inom ramarna för OSSE, i Wien. Det har gått många timmar åt detta - skulle det kunna uppfattas som en slags kurativa samtal ?
Är frågan absurd ? Men"Delfi" ett litauenbaserat mediaföretag, som publicerar nyheter om Litauen och övriga Baltikum samt Ukraina på tre språk - litauiska, engelska och ryska, har kommenterat den aktuella spänningen mellan Ryssland och Väst bl.a. mot bakgrund av händelserna i Vilnius för 31 år sedan, då det obeväpnade folket mötte sovjetiska tanks. Och uppfattat det kurativa i nyligen förda samtal.
13 Januari 1991 i Vilnius |
Den 13:e Januari kallas numera för “Dagen för frihetens försvarare”.
"Delfi" samtalade igår bl.a. med politologen och analytikern av frågor angående Central - och Östeuropa, Vladimiras Lautjius:
Delfi: Amerikanska media har kommenterat veckans överläggningar, och i stort sett kommit fram till att de har ”misslyckats”. Har de det ?
Vladimiras Lautjius: Det gick knappast att komma överens om något. Eftersom de ryska kraven i princip var omöjliga att tillmötesgå. Vad skulle det kunna vara för överläggningar, eller vilka resultat skulle kunna komma ur det ?
Delfi : Kan man inte finna något positivt i dessa överläggningar ? T.ex. Så sa ju representanter för båda sidor, den ryska och den amerikanska, att överläggningarna ska fortsätta ?
Vladimiras Lautjius: Det finns naturligtvis punkter som kan möta kraven från såväl den ryska som den västliga sidan. Västsidan kan ha skäl att vara nöjd med att NATO-länderna entydigt uppvisade solidaritet. Det fanns inga interna meningsskiljaktigheter, inga pro-ryska ståndpunkter, t.ex.
NATO-ländernas solidaritet demonstrerades med all tydlighet för den ryska sidan.
Men Ryssland kan vara nöjd med att de fick uttala sig. De fick en allvarlig tribun, som när en psykolog ger en patient möjligheter att tala ut om det som plågar henne. Det var så Ryssland kom till tals. Ryssland behöver det slaget av tribun, på en såpass hög nivå som den i Geneve, där de fick tala om var det gjorde ont. Det handlade förstås mest om de ryska myndigheterna, och att de upplever en slags hot från NATO och från Väst, osv, osv. Patienten fick s.a.s. berätta var det gjorde ont , vad som oroade i det som pågick, och psykologen satt där och lugnade honom.
Receptet har dock för länge sedan skrivits ut, men Ryssland vill inte använda det. Vad de kan vara nöjda med är alltså att Väst visade sin solidaritet och , men .. Ryssland fick tala om vad det vill.
-
Också en bedömning.
Kommentarer
Skicka en kommentar